Hoe ‘The Simpsons’ animators kunstmatige intelligentie gebruiken

De langstlopende tekenfilm in de tv-geschiedenis, “The Simpsons”, heeft afgelopen weekend zijn 700e aflevering uitgezonden. Het begon in 1989, en sindsdien is geen enkel personage ouder geworden. Zelfs de stemacteurs zijn er al tientallen jaren. Maar een paar weken geleden, liet “The Simpsons” een stem horen die in jaren niet gehoord was.

(SOUNDBITE VAN TV SHOW, “THE SIMPSONS”)

Denk eraan, als je één kind één ding kan leren, dan zal vandaag een succes zijn.

MARTIN:

Misschien herken je die stem. Het is Barts lerares, Edna Krabappel, ingesproken door Marcia Wallace gedurende 25 seizoenen. Maar er is een draai.

Marcia Wallace, de stemacteur die Edna Krabappel speelt, is een paar jaar geleden overleden. Maar ze wilden haar terugbrengen voor een eenmalige aflevering, en om dat te doen, gebruikten ze opnames van vorige afleveringen, die ze aan elkaar voegden.

MARTIN: Dat is Amit Katwala, een senior redacteur bij Wired UK. Hij schreef onlangs over hoe animatoren technologie gebruiken om personages te stemmen.

En ik vroeg me af of ze misschien in staat zijn om een AI te trainen om dit soort dingen te doen. Zouden ze, als Dan Castellaneta, die Homer speelt, de show zou verlaten, hem kunnen vervangen door een AI model dat getraind is op opnames van zijn eigen stem? Een van de eerste dingen die ik tegenkwam was dit YouTube-kanaal genaamd Speaking of AI, dat wordt gerund door een Britse man die in Canada woont, genaamd Tim McSmythurs. En hij heeft een generiek model gebouwd dat hij getraind heeft op honderden uren data. En dan kan hij het model afstellen om de stem van een bepaalde persoon na te bootsen,

Zoals, laten we zeggen, een beroemde acteur. McSmythurs heeft een model van de stem, en hij typt een script over goede hygiëne.

(SOUNDBITE VAN GEARCHIVEERDE OPNAME)

Hallo, kinderen. Mijn naam is Adam Driver. En vandaag, gaan we een speciaal liedje zingen. Dit is de manier waarop we onze handen wassen, onze handen wassen, onze handen wassen.

Dus wat hij heeft gedaan op YouTube is het plaatsen van Simpsons stem personages in bekende films. Zo is er een scène waar hij een clip neemt van “Notting Hill,” en hij zet Homer in de Julia Roberts rol.

(SOUNDBITE VAN FILM, “NOTTING HILL”)

Iedereen in de wereld weet wie je bent. Mijn moeder heeft moeite om mijn naam te onthouden

Homer staat op de stoep, en smeekt Hugh Grant om hem terug te nemen.

(SOUNDBITE VAN GEARCHIVEERDE OPNAME)

Maar vergeet niet, ik ben ook gewoon een jongen die voor een andere jongen staat en hem vraagt of dit een donutwinkel is.

Hij doet het ook andersom. Hij neemt politici zoals Donald Trump of Joe Biden en zet ze in scènes van “The Simpsons.” Dus je hebt Donald Trump die iets voorleest dat oorspronkelijk gezegd werd door Ralph Wiggum.

(GELUIDSFRAGMENT VAN GEARCHIVEERDE OPNAME)

Hoi, Lisa. Hoi, Supernintendo (ph) Chalmers.

(SOUNDBITE VAN MIAUWENDE KAT)

Ik ben aan het leren.

Deze gefabriceerde stemmen worden ‘deepfakes’ genoemd. Je hebt er misschien over gehoord in termen van desinformatie als een manier om mensen te misleiden via gemanipuleerde beelden. Nu kunnen animators deze technologie gebruiken om karakters te stemmen. Maar verwacht nog niet dat het je favoriete personages zal vervangen. Er zijn een hoop juridische kwesties die komen kijken bij technologie als deze, en Katwala zegt dat er andere grenzen zijn.

Dus ik kan iets zeggen als, dit is deepfake Amit.

En er komt een griezelige maar bekende stem uit.

Dit is deepfake Amit. Je kan zien dat dit niet de echte ik is want de intonatie is erg vlak en emotieloos.

Als we spreken, putten we uit jarenlange ervaring hoe we onze stem kunnen veranderen om een bepaalde emotie uit te drukken of een bepaald punt te benadrukken. En het AI-model van Homer weet niet hoe dat moet, omdat het slechts gevoed is met een zeer, zeer kleine subset van de dingen die Homer Simpson zegt.

Katwala zegt dat dit goed nieuws is voor stemacteurs.

Het is veel, veel gemakkelijker om gewoon een acteur te krijgen om het te doen of zelfs een soundalike in te huren als Homer vertrekt. Er zijn, weet je, duizenden mensen die een Homer Simpson-achtige stem kunnen doen in plaats van een deepfake op te leiden om het te doen.

MARTIN: Dat was Amit Katwala, senior redacteur bij Wired UK, sprekend over “The Simpsons” en deepfake technologie.

(SOUNDBITE VAN UYAMA HIROTO’S “81 AUTUMNS”)

MARTIN: Dit is NPR News, en ik ben het echt.